Obory vzdělání

Připravuje budoucí kuchaře, číšníky a cukráře ve tříletých oborech vzdělání s výučním listem. Maturitu můžete získat absolvováním studijního oboru Gastronomie.

Úspěšným absolventům tříletých oborů nabízíme dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitou.

Od 1. 9. 2009 se žáci všech oborů připravují na budoucí povolání podle nových Školních vzdělávacích programů, které jsou v souladu se schválenými Rámcovými vzdělávacími programy pro uvedené obory.

Od 1. září 2018 dochází ke měně ŠVP. V souvislosti s Opatřením č. 3 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání H (obor KUCHAŘ, ČÍŠNÍK A CUKRÁŘ) ze dne 22. 6. 2017. Změny učebních plánů odráží požadavek na navýšení počtu hodin Matematiky. Upravené učební plány Kuchař Číšník Cukrář. Nově připravujeme a od školního roku otevíráme školní vzdělávací program Kuchař - číšník - plán výuky zde.

Od 1. září 2018 dochází ke měně ŠVP. V souvislosti s Opatřením č. 2 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání M a L0 (obor GASTRONOMIE) ze dne 22. 6. 2017. Změny učebních plánů odráží požadavek na navýšení počtu hodin Matematiky. Upravený učební plán - obor Gastronomie

Přehled a charakteristika oborů vzdělání

Tříleté obory vzdělání s výučním listem

Přijímací řízení. Žáci jsou příjímáni na základě výsledků prospěchu na základní škole.

Zakončení studia a dosažené vzdělání. Studium je zakončeno závěrečnou zkouškou, po jejím uspěšném absolvování získá žák střední vzdělání s výučním listem.

Způsob docházky. Pouze denní forma.

Organizace výuky. Teoretická příprava a odborný výcvik se střídají v týdenních cyklech. Teoretické vyučování zajišťuje škola ve svých prostorách v ulici U Krbu 45, Praha 10. Odborný výcvik probíhá na řadě pracovišť po celé Praze  především v restauracích předních pražských hotelů , ale i v jiných stravovacích zařízeních. Vzdělávání je v souladu s platnými předpisy, kromě odborné složky zahrnuje všechny složky vzdělávání v návaznosti na vědomosti a dovednosti získané na základní škole. Po absolvování studia mohou žáci pokračovat v dalším vzdělávání na nástavbovém studiu zakončeném maturitou.

Kuchař (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních střediscích a seznamují se i s pracemi souvisejícími s prodejem pokrmů. Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků.

Číšník (65-51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky k výkonu práce související s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci si osvojují základní přístupy i moderní trendy v obsluze hosta. Důraz je kladen na výchovu ke správné komunikaci, ochotě vyhovět přáním různých  typů zákazníků. Po absolvování najdou žáci uplatnění v různých typech zařízení poskytujících stravovací služby.

Kuchař - číšník (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel a s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních i odbytových střediscích.

Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků. Po absolvování prvního ročníku je možná změna oboru - ŠVP - Kuchař nebo ŠVP Číšník.


Cukrář (29-54-H/01 Cukrář)

Připravuje žáky především pro přípravu cukrářských výrobků. Žáci si osvojují základní postupy i moderní trendy výroby cukrářských produktů v menších i větších cukrářských provozech. V nich také nacházejí uplatnění po absolvování školy. Obory vzdělání jsou určeny absolventům základní školy.

Čtyřletý obor zakončený maturitní zkouškou

Gastronomie (65-41-L/01 Gastronomie)

Obor Gastronomie nahrazuje čtyřletý obor vzdělání Číšník-servírka. Má za cíl připravit žáky pro pozice v provozovnách gastronomických služeb (hotelové restaurace, jídelny...) zejména v oblasti odbytu, běžného provozu, marketingu.

Ukončení studia: maturitní zkouška

Dosažené vzdělání: střední vzdělání s maturitou

Způsob docházky: pouze denní

Teoretická výuka probíhá v prostorách školy. Odborný výcvik je organizován především ve střediscích předních pražských hotelů a v restauracích s vyšší úrovní služeb. Absolventi se uplatní především v hotelových restauracích mezinárodních hotelů a ve střediscích s vyšší formou obsluhy. Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.

Nástavbové studium

Podnikání (64-41-L/51 Podnikání)

Toto studium je určeno absolventům tříletých učebních oborů především z oblasti gastronomie a potravinářství.

Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.

 

Aktuality

07.12.2019 12:38
VÝPISY Z PŘIHLÁŠEK předává Ing. Marta Soukupová VÝHRADNĚ v uvedených dnech a časech. Den Datum Čas Středa 11. 12. 2019 13:00 – 16:00 Čtvrtek 12. 12. 2019 15:00 –...
04.12.2019 13:23
s ukázkami prací našich žáků - sobota 7. prosince 2019 od  10:00 - 15:00 hodin. Těšíme se na Vás
20.11.2019 14:29
Rádi Vám přivítáme na druhém Dnu otevřených dveří, který je spojený s odbornou soutěži oboru číšník  
13.11.2019 18:47
Současní žáci školy se přihlašují prostřednictvím třídních učitelů. Ostatní se mohou přihlásit u Ing. Marty Soukupové, zástupkyně ředitelky, VÝHRADNĚ v níže uvedených dnech a časech. Formulář přihlášky obdrží uchazeči na místě. Přihlásit se ke zkoušce je možné i prostřednictvím osoby, která se...
12.01.2019 12:28
Od 14. ledna 2019 mají žáci školy v celé škole přístupné připojení Wi-Fi.
04.01.2019 17:45
učitele odborného výcviku pro obor KUCHAŘ a pro obor CUKRÁŘ.
08.11.2016 12:26
Žáci školy mají možnost využívat MS Office 365. Přihlašovací adresa:portal.office365.com