Obory vzdělání

Připravuje budoucí kuchaře, číšníky a cukráře ve tříletých oborech vzdělání s výučním listem. Maturitu můžete získat absolvováním studijního oboru Gastronomie.

Úspěšným absolventům tříletých oborů nabízíme dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitou.

Od 1. 9. 2009 se žáci všech oborů připravují na budoucí povolání podle nových Školních vzdělávacích programů, které jsou v souladu se schválenými Rámcovými vzdělávacími programy pro uvedené obory.

Od 1. září 2018 dochází ke měně ŠVP. V souvislosti s Opatřením č. 3 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání H (obor KUCHAŘ, ČÍŠNÍK A CUKRÁŘ) ze dne 22. 6. 2017. Změny učebních plánů odráží požadavek na navýšení počtu hodin Matematiky. Upravené učební plány Kuchař Číšník Cukrář. Nově připravujeme a od školního roku otevíráme školní vzdělávací program Kuchař - číšník - plán výuky zde.

Od 1. září 2018 dochází ke měně ŠVP. V souvislosti s Opatřením č. 2 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání M a L0 (obor GASTRONOMIE) ze dne 22. 6. 2017. Změny učebních plánů odráží požadavek na navýšení počtu hodin Matematiky. Upravený učební plán - obor Gastronomie

Přehled a charakteristika oborů vzdělání

Tříleté obory vzdělání s výučním listem

Přijímací řízení. Žáci jsou příjímáni na základě výsledků prospěchu na základní škole.

Zakončení studia a dosažené vzdělání. Studium je zakončeno závěrečnou zkouškou, po jejím uspěšném absolvování získá žák střední vzdělání s výučním listem.

Způsob docházky. Pouze denní forma.

Organizace výuky. Teoretická příprava a odborný výcvik se střídají v týdenních cyklech. Teoretické vyučování zajišťuje škola ve svých prostorách v ulici U Krbu 45, Praha 10. Odborný výcvik probíhá na řadě pracovišť po celé Praze  především v restauracích předních pražských hotelů , ale i v jiných stravovacích zařízeních. Vzdělávání je v souladu s platnými předpisy, kromě odborné složky zahrnuje všechny složky vzdělávání v návaznosti na vědomosti a dovednosti získané na základní škole. Po absolvování studia mohou žáci pokračovat v dalším vzdělávání na nástavbovém studiu zakončeném maturitou.

Kuchař (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních střediscích a seznamují se i s pracemi souvisejícími s prodejem pokrmů. Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků.

Číšník (65-51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky k výkonu práce související s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci si osvojují základní přístupy i moderní trendy v obsluze hosta. Důraz je kladen na výchovu ke správné komunikaci, ochotě vyhovět přáním různých  typů zákazníků. Po absolvování najdou žáci uplatnění v různých typech zařízení poskytujících stravovací služby.

Kuchař - číšník (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel a s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních i odbytových střediscích.

Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků. Po absolvování prvního ročníku je možná změna oboru - ŠVP - Kuchař nebo ŠVP Číšník.


Cukrář (29-54-H/01 Cukrář)

Připravuje žáky především pro přípravu cukrářských výrobků. Žáci si osvojují základní postupy i moderní trendy výroby cukrářských produktů v menších i větších cukrářských provozech. V nich také nacházejí uplatnění po absolvování školy. Obory vzdělání jsou určeny absolventům základní školy.

Čtyřletý obor zakončený maturitní zkouškou

Gastronomie (65-41-L/01 Gastronomie)

Obor Gastronomie nahrazuje čtyřletý obor vzdělání Číšník-servírka. Má za cíl připravit žáky pro pozice v provozovnách gastronomických služeb (hotelové restaurace, jídelny...) zejména v oblasti odbytu, běžného provozu, marketingu.

Ukončení studia: maturitní zkouška

Dosažené vzdělání: střední vzdělání s maturitou

Způsob docházky: pouze denní

Teoretická výuka probíhá v prostorách školy. Odborný výcvik je organizován především ve střediscích předních pražských hotelů a v restauracích s vyšší úrovní služeb. Absolventi se uplatní především v hotelových restauracích mezinárodních hotelů a ve střediscích s vyšší formou obsluhy. Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.

Nástavbové studium

Podnikání (64-41-L/51 Podnikání)

Toto studium je určeno absolventům tříletých učebních oborů především z oblasti gastronomie a potravinářství.

Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.

 

Aktuality

05.08.2020 09:51
pro první ročníky proběhnou 3. září od 17:00 hodin.
14.07.2020 20:08
pondělí - čtvrtek od 8:30 do 14:00 hodin.
02.07.2020 07:53
Doplňovací zkoušky se konají od 26. do 28. srpna 2020. Žáci obdrželi písemné oznámení s termíny spolu s vysvědčením dne 30. června 2020.  
02.07.2020 07:52
Informace pro zájemce, kteří se chtějí přihlásit na podzimní termín maturitních zkoušek: 1. Napsat mail na sekretariat@souukrbu.cz – uvést jméno, příjmení, školní rok, ve kterém bylo ukončeno studium, třídu do 25. července 2020. 2. Dále bude vše řešeno elektronicky – každý bude kontaktován...
01.07.2020 12:13
si předem dojednejte telefonicky na čísle: 778 713 385.   Děkujeme
30.06.2020 08:27
Vážení rodiče a uchazeči, Pro dokončení přijímacího řízení Vám podáváme následující informace: 1. K potvrzení zájmu o vzdělávání na naší škole ve zvoleném oboru  je potřeba odevzdat zápisový lístek. Zápisový lístek (obor gastronomie) můžete odevzdávat nejpozději do 8. července 2020. 2....
29.06.2020 13:17
POSTUPUJÍCÍ ŽÁCI Pro brigády plánované na dobu letních prázdnin si vyřiďte potvrzení o studiu pokud možno do 30. června 2020.     NOVĚ PŘIJATÍ ŽÁCI OD ŠKOLNÍHO ROKU 2020/2021 Potvrzení o studiu se bude žákům vydávat od 1. září 2020.     Před nástupem do školy nelze nic...
29.06.2020 11:19
Školní rok 2020/2021 začíná 1. září 2020 a končí 30. června 2021.   1. září 2020 - úterý               8:00 h.             1. ročníky oboru Cukrář a Číšník (jídelna) -...
29.06.2020 08:25
Pořadí všech uchazečů obor Gastronomie Pořadí přijatých uchazečů obor Gastronomie  
24.06.2020 08:42
Při vstupu do školy musí žáci odevzdat vyplněné a nezletilí také od zákonných zástupců podepsané čestné prohlášení, které je ke stažení na odkazu níže.  Čestné prohlášení pro vstup do školy ke stažení Příloha - Čestné prohlášení pro vstup do školy ke stažení Více zde:...
1 | 2 >>