Obory vzdělání

Připravuje budoucí kuchaře, číšníky a cukráře ve tříletých oborech vzdělání s výučním listem. Maturitu můžete získat absolvováním studijního oboru Gastronomie.

Úspěšným absolventům tříletých oborů nabízíme dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitou.

Od 1. 9. 2009 se žáci všech oborů připravují na budoucí povolání podle nových Školních vzdělávacích programů, které jsou v souladu se schválenými Rámcovými vzdělávacími programy pro uvedené obory.

Od 1. září 2018 dochází ke měně ŠVP. V souvislosti s Opatřením č. 3 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání H (obor KUCHAŘ, ČÍŠNÍK A CUKRÁŘ) ze dne 22. 6. 2017. Změny učebních plánů odráží požadavek na navýšení počtu hodin Matematiky. Upravené učební plány Kuchař Číšník Cukrář. Nově připravujeme a od školního roku otevíráme školní vzdělávací program Kuchař - číšník - plán výuky zde.

Od 1. září 2018 dochází ke měně ŠVP. V souvislosti s Opatřením č. 2 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání M a L0 (obor GASTRONOMIE) ze dne 22. 6. 2017. Změny učebních plánů odráží požadavek na navýšení počtu hodin Matematiky. Upravený učební plán - obor Gastronomie

Přehled a charakteristika oborů vzdělání

Tříleté obory vzdělání s výučním listem

Přijímací řízení. Žáci jsou příjímáni na základě výsledků prospěchu na základní škole.

Zakončení studia a dosažené vzdělání. Studium je zakončeno závěrečnou zkouškou, po jejím uspěšném absolvování získá žák střední vzdělání s výučním listem.

Způsob docházky. Pouze denní forma.

Organizace výuky. Teoretická příprava a odborný výcvik se střídají v týdenních cyklech. Teoretické vyučování zajišťuje škola ve svých prostorách v ulici U Krbu 45, Praha 10. Odborný výcvik probíhá na řadě pracovišť po celé Praze  především v restauracích předních pražských hotelů , ale i v jiných stravovacích zařízeních. Vzdělávání je v souladu s platnými předpisy, kromě odborné složky zahrnuje všechny složky vzdělávání v návaznosti na vědomosti a dovednosti získané na základní škole. Po absolvování studia mohou žáci pokračovat v dalším vzdělávání na nástavbovém studiu zakončeném maturitou.

Kuchař (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních střediscích a seznamují se i s pracemi souvisejícími s prodejem pokrmů. Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků.

Číšník (65-51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky k výkonu práce související s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci si osvojují základní přístupy i moderní trendy v obsluze hosta. Důraz je kladen na výchovu ke správné komunikaci, ochotě vyhovět přáním různých  typů zákazníků. Po absolvování najdou žáci uplatnění v různých typech zařízení poskytujících stravovací služby.

Kuchař - číšník (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)

Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel a s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních i odbytových střediscích.

Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků. Po absolvování prvního ročníku je možná změna oboru - ŠVP - Kuchař nebo ŠVP Číšník.


Cukrář (29-54-H/01 Cukrář)

Připravuje žáky především pro přípravu cukrářských výrobků. Žáci si osvojují základní postupy i moderní trendy výroby cukrářských produktů v menších i větších cukrářských provozech. V nich také nacházejí uplatnění po absolvování školy. Obory vzdělání jsou určeny absolventům základní školy.

Čtyřletý obor zakončený maturitní zkouškou

Gastronomie (65-41-L/01 Gastronomie)

Obor Gastronomie nahrazuje čtyřletý obor vzdělání Číšník-servírka. Má za cíl připravit žáky pro pozice v provozovnách gastronomických služeb (hotelové restaurace, jídelny...) zejména v oblasti odbytu, běžného provozu, marketingu.

Ukončení studia: maturitní zkouška

Dosažené vzdělání: střední vzdělání s maturitou

Způsob docházky: pouze denní

Teoretická výuka probíhá v prostorách školy. Odborný výcvik je organizován především ve střediscích předních pražských hotelů a v restauracích s vyšší úrovní služeb. Absolventi se uplatní především v hotelových restauracích mezinárodních hotelů a ve střediscích s vyšší formou obsluhy. Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.

Nástavbové studium

Podnikání (64-41-L/51 Podnikání)

Toto studium je určeno absolventům tříletých učebních oborů především z oblasti gastronomie a potravinářství.

Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.

 

Aktuality

05.06.2020 07:29
úřední hodiny do 13:30.   Děkujeme za pochopení
03.06.2020 17:47
Vážení rodiče a uchazeči,   Na základě zveřejněného rozhodnutí byli uchazeči o vzdělání v učebních oborech přijati ke studiu na naší škole. Pro dokončení přijímacího řízení Vám podáváme následující informace: 1. K potvrzení zájmu o vzdělávání na naší škole ve zvoleném oboru je potřeba...
29.05.2020 10:47
pro přijaté uchazeče a jejich zákonného zástupce bude probíhat v jídelně SOU gastronomie: 22. června 2020 v 16:00  obor Cukrář, v 17:00 obor Gastronomie, 23. června 2020 v 16:00 hod obor Kuchař-číšník (kombinovaný), v 17:00 hod obor Kuchař, Číšník. Týká se přijatých uchazečů i pro SPV Hotelu...
27.05.2020 18:23
Žáci třídy P1A, P1B a P2A, P2B, kteří zaplatli 65,- Kč za představení Frankenstein si mohou vyzvednout peníze během června od pondělí do pátku  od 8:00 do 15:00, v pátek do 14:00 hod.  u paní Preclíkové (správa majetku – hlavní budova, přízemí, dveře č. 3).  
27.05.2020 11:24
na 3leté učební obory je možné osobně vyzvednout ve čtvrtek 28. května 2020 9:00 - 14:00 nebo od 1. června 2020 během úředních hodin. Rozhodnutí o nepřijetí na 3leté učební obory budou odeslána Českou poštou 27. května 2020.
26.05.2020 17:07
Vzhledem k tomu, že je prvořadé zajistit organizačně a personálně maturitní, závěrečné a přijímací zkoušky, neplánuje naše škola od 8. června konzultace ani třídnické hodiny s osobní přítomností žáků ve škole.
23.05.2020 19:31
Žádáme žáky, kteří budou vykonávat zkoušku a patří podle kritérií vypsaných na Čestném prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění mezi osoby s rizikovými faktory, aby tuto skutečnost oznámili e-mailem třídnímu učiteli a v kopii zaslali e-mail na sekretariat@souukrbu.cz...
22.05.2020 18:46
Veškeré informace k závěrečným zkouškám najdete v záložce Žáci a rodiče - Závěrečné zkoušky www.souukrbu.cz/zaci-a-rodice/zaverecne-zkousky
20.05.2020 12:39
Veškeré informace k maturitám najdete v záložce Žáci a rodiče - Maturitní zkoušky www.souukrbu.cz/zaci-a-rodice/maturitni-zkousky    
27.04.2020 13:56
Vážení rodiče, vážení žáci, jak dobře víte, v důsledku krizového opatření vlády probíhá aktuální výuka prostřednictvím komunikace na dálku. Naše škola komunikuje několika různými způsoby, a to e-mailem, prostřednictví aplikací Microsoft Teams, Microsoft Classroom, Skype, systému Bakaláři a...
1 | 2 | 3 >>